Barolo gånger fyra

Att testa flera viner från ett och samma område är alltid en spännande resa som kan göras på många olika sätt. Denna gången valde vi att prova fyra Barolo med olika åldrar och ursprung. 

Vi började med en Lazzarito Barolo från Fontanafredda, årgång 1997. Färgen var vackert bronzröd med en härlig doft av jordgubbar, mörka bär och höstlöv. Smaken var silkeslen, mörka frukter med söta toner och lång eftersmak. Ett härligt vin. 

Sedan kom en Marialunga år 2001 av Cascina Bruni från Serralunga d'Alba. Påminnde mycket om Lazzariton fast i "mindre upplaga". Brunton i färg, något syrligare bärighet i smak och doft med mindre komplexitet och längd. Ett riktigt bra vin med tydlig Barolo karaktär. 

Vidare följde en Sori Ginestra 2005 av Conterno Fantino. Färgen var typisk Nebbiolo med brunröd relativt ljus ton. Doften var stor med jordgubbskaraktär, plommon och blommighet. Tydliga tanniner med betydligt mer karaktär än de äldre i provningen. Smaken var mer tillknäppt än doften med körsbärstoner åt det lite strama hållet. Viss jordighet kunde anas. Ett underbart vin med stor potential att utvecklas ytterligare. 

Slutligen  kom G Varjas Albe från 2007. Denna Barolo var av helt annan karaktär än de tre övriga som var mer traditionella. Här kom en modärnare lite mer nya världen typ med fruktighet och blommighet i doft och smak. Färgen var ljus med blåröd ton. Doften var stor med hallon, röda vinbär och blomster. Smaken blev lite mer tillbakadragen men många olika intryck, mycket av allt. Ett riktigt bra vin men inte alls i klass med de övriga och inte alls lika typisk. 

22 jun 2013

Välkommen

Välkommen till www.grappavin.n.nu. 

Länkar

imag0133.jpg

Nyhetsbrev (inte aktivt än) 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)