Mat och vin

I Munskänkarnas regi ordnades denna gång en provning på temat mat och vin med grill som fokus. Genom att kombinera fyra olika maträtter på en tallrik med fem glas vin kunde många olika och spännade kombinationer testas. 

På tallriken fanns en ungsbakad lax kryddad enbart med salt och peppaer och en lax med citruskryddning. Detta kompletterades av en bit grillad kyckling med ingefärssmakande marinad och en fläskkarré med rökig barbecue grillsås. Som tillbehör fanns ungsrostad potatis, hongungsspetsad creme fraishe med dill, extra av barbecue såsen, en bit Saint Agur blåmögelost och annat smått och gott. 

I de fem glasen fanns viner baserade på olika druvor, en på Chardonnay, en på Riesling, en på Syrah och en på den inte så vanliga druvan Nero di Troia.  Mer detaljer om vinerna hittar ni längst ner på sidan. 

Provningsupplägget var något annorlunda eftersom mat och vin serverades samtidigt efter en kort introduktion kring ämnet. Efter att ha blindprovat vinet, ätit av maten och provat olika kombinationer kom facit över vad som fanns. Som ett spännade inslag fanns Syrah vinet med i två glas, ett med vinet kylt och ett med vinet rumstempererat. 

Många kunde relativt snabbt identifiera de två vita vinerna, båda utsökta exempel på sina respektive druvor. Kombinationen Chardonnay med mild lax var fantastisk medan Rieslingen kunde användas till citruslaxen, kycklingen men framförallt till osten.  

Såväl Syrahn och Nero di Troia kom väl till sin rätt med båda kötträtterna. Nero di Troia var ett kryddigt vin utan märkbar strävhet vilket framhävde maten på ett härligt sätt. Syrah vinet var mer fruktigt med typisk nya världen karaktär, ett utmärkt grillvin. Skillanden på Syrahn i kyld form och okyld var avsevärd men utan att förstöra vinet. Flera deltagare föredrog Syrahn kyld. 

Intressant var även att prova barbecuesåsen till samtliga viner. Fantastiskt nog gick alla bra till barbecuesåsens rökighet fast på olika sätt. Exempelvis så kom Rieslingen att framkalla söta toner i såsen som annars inte kunde skönjas. En fantastiskt rolig provning fylld av upplevelser. 

chardonnay.jpggimblett-road.jpgnero-di-troia.jpg

 

Saint Veran 2011 Frankrike Chardonnay

Comtes d´Isenbourg 2010 Frankrike, Alsace Riesling

Gimlett Road 2010 Nya Zeeland, Hawks Bay Syrah

Vigna Pedale 2006 Italien, Apulien Nero di Troia

 

13 maj 2013

Välkommen

Välkommen till www.grappavin.n.nu. 

Länkar

imag0133.jpg

Nyhetsbrev (inte aktivt än) 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)