Provning med Munskänkarna i Lerum

 

Vi provade fyra viner från Spanien med syfte att lyfta fram lite andra distrikt än det traditionella Rioja och samtidigt jämföra Rioja med dessa nya utmanare. Provningen hade två Priorat viner, Coma Vella och Finca el Puig, ett Montsant, Brunus Blend och en Rioja, Vina Arana Reserva. För mer detaljer se nedan.

Som delmoment i provningen satte vi även betyg på utseende, doft, smak och helhetsintryck i traditionell vinprovningsanda men med hjälp av dator matades resultaten in och en provningsvinnare korades.

 

På första plats kom Coma Vella (vin 3), tätt följd av Finca el Puig (vin 4). Riojan Vina Arana blev trea och Brunus från Montsant fyra.

I provningen kom Riojan tydligt fram som särpräglad medan de tre övriga krävde betydligt mer ansträngning att hitta de särskiljande dofter och smaker som fanns.

Brunus var det mist uppskattade vinet men meningarna gick isär. En del såg det som ett mycket prisvärt alternativ. I doften kunde med visst besvär ton av vitpeppar urskiljas från bärigheten. Komplex fruktighet i såväl smak som doft med en fräsch ungdomlig ton skapade trots allt uppskattning utan att helt övertyga.

Coma Vella hade tydliga karaktäristika av ett högkvalitativt vin med många nyanser och djup. Bärigt med svag nyans av svarta vinbär i doften. Smaken bärig åt det mörkare hållet men inslag av nässlor och kryddor. I eftersmaken kommer en tydlig mineralitet fram. Ett högklassigt vin.

Fincan hade tydliga släktskap med Coma Vellan men lite mindre komplexitet och karaktär. Fruktighet dominerar men utan svarta vinbär. Miniraliteten är något svagare och vinet känns vid jämförelse med Coma Vella något "tunnare" men trots detta ett härligt vin.

Riojan, Vina Arana, är en typisk Rioja med tegelröd färg, jordkällare, höstlöv och stall i doft och smak. Tydlig vanilj och ekighet. Helt enkelt en väldigt god Rioja.

Vinerna 

Brunus Blend (nr 90228), Montsant,Årgång 2008, 129 kr,Alkoholhalt 14,0 %,

Druvor: 45% cariñena, 35% garnacha och 20% syrah.

Färg: Tät, mörk, blåröd färg.

Doft: Stor, nyanserad, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av plommon, tobak, lakrits, hallon och örter.

Smak: Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av plommon, körsbär, lakrits, tobak och örter. 
Mulliga toner av blåbärssylt, choklad, vanilj och riklig bitterhet dominerar. Syran finns om än inbäddad i rejäl koncentration. 
Mörkbärig och mycket nejlikakryddig doft, ytterst fruktfokuserat med björnbär och blåbärskompott och en hygglig dos vanilj från fatet.

Användning Serveras vid cirka 18°C till rätter av lamm- eller nötkött. 

Odlingsområde Montsant ligger i Katalonien, tio mil sydväst om Barcelona. Druvorna till detta vin kommer från sju olika vingårdar som tillsammans har en yta om 20 hektar.

Jordmån Kalkhaltig lerjord.

Lagring Totalt tio månader. De olika druvsorterna lagrades separat på franska ekfat i åtta månader. Därefter blandades vinet och lagrades ytterligare två månader på franska ekfat, innan buteljering.

Övrigt Montsant fick DO-status (Denominación de Origen) 2001, och omfattar drygt 2 000 hektar vinodlingar.

Coma Vella (nr 74141), Priorat, Årgång 2004, 269 kr, Alkoholhalt15,0 %,

Druvor: Cabernet Sauvignon, Garnacha Peluda, Garnacha País, Cariñena, Syrah och Merlot.

Färg: Tät, mörk, röd färg.

Doft: Utvecklad, balanserad, mustig doft med fatkaraktär, drag av torkad frukt, mörk choklad, salvia, lakritsrot och tobak.

Smak: Fyllig, kryddig och nyansrik med rostad fatkaraktär i kombination med plommon, körsbär, muskot, mörk choklad, örter och läder. 
Utvecklat, mustigt, nyanserat, stramt vin med fatkaraktär, drag av torkad frukt, mörk choklad, salvia, lakrits och tobak.

Passar till: Vi rekommenderar vinet till smakrika rätter av nöt- lamm- eller viltkött.

Gärna grytor eller stekar. Serveras vid 16-18°C till rätter av mörkt kött.

Druvblandningen , som skördas för hand, består av 25% Cabernet Sauvignon, 20% Garnacha Peluda, 20% Garnacha País, 20% Cariñena, 10% Syrah och 5% Merlot.

Jäsningen sker under 20 dagar. Vinet lagras på franska 225 liters ekfat (20 procent nya ekfat) under 12 månader. Vinet får sedan ligga på flaska i ytterligare 18 månader. Perfekt att avnjutas nu eller lagras i källare till 2014.

Tillhör toppskiktet Mas d’en Gil tillhör toppskiktet av de cirka 45 producenter som finns idag i kultdistriktet Priorat i Spanien. 1998 köpte Rovira Carbonell-familjen egendomen av den tidigare ägaren Barril som 1981 var en av de första att buteljera sitt eget estate-vin i Priorat. Ett vin gjort på traditionellt sätt av enbart Grenache och Carignan.

Prisbelönt Coma Vella 2004 är ett internationellt prisbelönt vin som utnämndes till ”Best Old World Red” av Decanter 2008 och har fått 92 poäng i den spanska vinbibeln Guía Peñin. I Sverige har vinet fått omdömet Bästa köp i junis upplaga av Allt om Vin. 
 

Finca el Puig (nr 2737), Priorat, Årgång 2006, 189 kr, Alkoholhalt15,0 %, 

Druvor: 55% grenache, 25% cabernet sauvignon och 20% syrah.

Färg: Tät, mörk, rödblå färg.

Doft: Stor, utvecklad, kryddig doft med rostad fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, romrussin, choklad, tobak och kaffe.

Intensiv, komplex doft med inslag av röda och mörka frukter och mineral.

Smak: Nyanserad, utvecklad, stram, kryddig smak med rostad fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, tobak, romrussin, läder och choklad. 
Ett runt, välbalanserat vin med mogna, mjuka tanniner och väl integrerad ek. Mogen fruktighet med inslag av hallon, blåbär och björnbär samt noter av lakrits örter och mineral. Bra syra, lång, fin avslutning.

Hållbarhet: Kan lagras.

Producent: Cellers Fuentes

Användning: Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter av nöt- eller viltkött. 

Vina Arana Reserva (nr89190)Rioja,Årgång 2004, 194 kr, Alkoholhalt 13%, ,

Druvor: Tempranillo 90% och Graciano 10% 

Producent: La Rioja Alta

Färg: Helt klar, röd till tegelröd färg.

Doft: Elegant och intensiv mogen fruktig doft med inslag av läder, mogna röda bär och fat.

Doftar mentol, körsbär och söt jord.

Smak: Kraftfull, mycket välbalanserad smak med mogen garvsyra och fin frukt syra. Lång och härlig eftersmak med inslag av mörka bär fat.

Röda frukter med en antydan av citrus och muskot.                                                                                                                                                                                                           

Framställning Skörden påbörjades första veckan i oktober i vingårdarna Labastida och Rodezno. 1996 var ett bra år i Rioja Alta men fick en medel bedömning på grund av de 2 föregående årgångarnas uppskrivning. Man skördar alla sina gårdar för hand under de svalaste delen av dygnet så att druvorna är i perfekt kondition när de anländer till vineriet. Vinerna jäser på rostfria temperaturkontrollerade ståltankar. Alkoholjäsningen och macerationen pågick i 10 dagar och den malolaktiska jäsningen följde därefter. Vinet fick vila på ståltank fram till april 1997, då de fördes över till fat av amerikansk ek. Man genomförde omdragningar var sjätte månad fatlagringen. Man buteljerade vinet i april 2000. Därefter påbörjades butelj lagringen.                                                                                

Lagringsmöjligheter Vinet är färdigt för konsumtion men utvecklas ytterligare i upp till 10 år vid goda lagrings förhållanden.                                                                                                                                                     

Passar bra till Medelkraftiga och kraftiga köttanrättningar och vällagrade ostar. Utmärkt till kolgrillad entrecote med kryddsmör.                                                                                                                                                    

Matvin

Baron de Ley Reserva (nr 2525), Rioja, Årgång 2007, 105 kr, Alkoholhalt: 13,5 %,

Druvor: Tempranillo

Producent: Baron de Ley

Färg: Mörk, röd färg.

Doft: Kryddig, utvecklad doft med fatkaraktär, inslag av körsbär, dill, choklad och tobak.

Smak: Kryddig, utvecklad smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, plommon, vanilj, kakao och tobak. 

Användning: Serveras vid cirka 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.

 

25 Dec 2012

Välkommen

Välkommen till grappavin.n.nu. 

Facebook

Länkar

imag0133.jpg

Nyhetsbrev (inte aktivt än) 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)