Tre vinländer

Att jämföra tre viner från tre olika stora distrikt från olika länder ger kanske inte så mycket träning i vinkunskap men är ett underhållande sätt att skapa perspektiv på sitt eget tycke och smak. 

Vi valde att prova en Bordeaux, en Barolo och en Priorat som representanter för tre prestigefyllda distrikt i tre av världens störst vinländer.  

Från Bordeaux provade vi en härlig Château la Cabanne från Pomerol. Druvblandningen i denna Bordeaux är 80 % Merlot och 20 % Cabernet Franc. Färgen är härligt blåröd och doften är stor med svarta vinbär och stall som dominerande intryck. Smakmässigt finns vinbären kvar men tankarna går mer åt röda bär men även vanilj och stall finns med. Det är bra med tanniner och fruktsyra i balans vilket tyder på lagringskapacitet. Vinet är klart njutbart redan nu men kommer säkert att mogna med elegans. 

ch-cabane.jpg

 Prioraten var en gammal klassiker, Finca el Puig från 2002, ett namn som många säkert känner igen. En mörkt båröd färg möter oss i glasen, till och med något mörkare än Bordeauxen. Doften som är lite sen och tillknäppt till en början blommar ut i härligt bärig, framförallt mörka bär, med vanilj och sylt i baktonen. Smakintrycket förstärks med dragningar åt vaniljtoner och körsbär. Ett härligt vin som imponerar men troligen inte bör lagras längre. 

finca-el-puig-2002.jpg

 Producenten Vajra är ett erkännt namn och när hans Barolo Albe, 2007, släpptes väcks intresset till liv. Färgen är ljusröd med något tegel i nyansen. I såväl doft som smak finns tydliga röda bär och i doften en härlig ton av stallkaraktär. Fruktsyran är påtaglig utan att skrämma och även om vinet är njutbart redan nu skall det bli spännande att följa dess utveckling. 

albe-barolo-2.jpg

 

 

10 mar 2013

Välkommen

Välkommen till www.grappavin.n.nu. 

Länkar

imag0133.jpg

Nyhetsbrev (inte aktivt än) 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)