Vintävling!

Vintävlingar kan vara väldigt frustrerande men med rätt attityd och glada miner så är det ett underbart sätt att umgås med vin och människor. Vi tävlade som vanligt i par och hela 8 par deltog i Lerumssektionens vintävling. Tre vita och tre röda viner stod uppdukade och inväntade vår bedömning. 

I glas ett fanns ett blekgult vin utan tydliga nyanser. Doften var stor, inbjudande och härlig med äpplen, krusbär och en antydan av petroleum. I smaken fann vi äpple och viss syra. De första gissningarna gick åt Pinot Gris från nya världen eller Riesling från europa. Efter jämförelser med övriga viner gissaades på Pinot Gris från Nya Zeeland som huvudalternativ och Riesling från Alsace som back up. Rätt svar: Chardonnay från Kalifornien, Bonterra Chardonnay. Ingen bra start. 

Glas nummer två fanns ett om möjlig ännu blekgulare vitt vin. Doften var svag men angenäm. Med myckt god vilja kunde man urskilja kryddighet, lite hö och blommor. Smaken var också väldigt liten men viss blommighet kunde urskönjas. Mycket svårt att sätta detta vin men gissa måste man. Viognier från Frankrike och Chardonnay från Syd Afrika var det bäst vi kunde komma upp med. Svaret var Grüner Veltliner från Österrike, Bründlmayer Langenloiser Grüner Veltliner. Ytterligare en totalbom. 

I trean väcktes ljuvliga minnen till liv av en häftig petroleum doft accompanjerad av kryddigt äpple. Lite grön nyans i kanten och friska äppletoner med en del syra i smaken gav en första träff, Riesling från Tyskland. Georg Breuer Terra Montosa Riesling, ett underbart vin som säkert kan lagras ett antal år och ytterligare utvecklas. 

De röda vinerna inleddes av med en mörkt blåröd, stort doftande härligt vin. Otroliga mängder svartavinbär med petroleum och en touch av syltighet. I smaken fanns stor bärighet, lite miniralitet och inga stora tanniner. Första gissningen var Cabernet Sauvignon, andra gissningen var Cabernet Sauvignon men hamnade vi efter diskussion på Cabernet Sauvignon? Tyvärr blev slutsaten efter livliga diskussioner Merlot från Bordeaux med Syrah från Australien som back up alternativ. Det var Concannon Conservancy Cabernet Sauvignon från Kalifornien. 

Nästa vin var om möjligt ännu mer självklart. Tegelrött till färgen, stall, läder och mörka bär i doft och smak med jordkällarkaraktär på toppen. Kan Riojan vara tydligare. Dessvärre diskuterade vi bort oss igen. Gissningarna gick till Cabernet Sauvignon från Australien eller USA. Baron de Ley Gran Reserva, vilket fantastiskt vin. Förhoppningsvis glömmer vi aldrig bort detta. 

Sista chansen kom i form av ett rubinrött vin. Doften var liten och tillknäppt med viss bärighet och en antydan till kemisk. Smaken var även den lite tillknäppt med tanniner och fruktsyra i balans. Som tur var fanns en tydlig lingonbeska vilket ledde tankarna rätt på Sangiovese från Italien. Och mycket riktigt Fonterutoli från Chianti. Ett vin som behöver några år i källaren om det skall öppna upp sig. 

Resultatet var knappast vad vi hoppats på men en underbar tävling med många lärdommar och skratt. Ett sant nöje. 

10 mar 2013

Välkommen

Välkommen till www.grappavin.n.nu. 

Länkar

imag0133.jpg

Nyhetsbrev (inte aktivt än) 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)