Bordeaux med mera

En härlig provning med fyra Bordeaux, en Chateau Musar och som outsider ett Aglianico vin  från Mastroberardino. 

Vi inledde med att prova Bordeauxerna Chateau Malescasse, Chateau Pibran, Chateau Commanderie och Chateau Haut Brion, samtliga från 2005. 

ch-malescasse.jpg

ch-haut-brion.jpgch-commanderie.jpgch-pibarn.jpg

Chateau Malescasse är ett Haut Medoc vin med Carbernet Sauvignon till mer än 50%. En härlig doft av svarta vinbär, en aning cederträ och tydlig bärighet. Av de fyra Bordeauxerna var detta mest lättillgängligt men med bra syra och tanniner som möjliggör lagring i ytterligare år. 

Chateau La Commanderie, ett grand cru från Saint-Emillion med Cabernet Sauvignon som basdruva. Ett härligt vin med svartavinbärtoner i doft och smak. Även här fanns bra balans mellan syra och tanniner. 

Chateuax Pibran från Paulliac domineras av Merlot i kombination med Cabernet Sauvignon. Merlot gav en tydlig skillnad med mer bärighet och ljusare färg. 

Cabernet Sauvignon dominerade även i den fjärde Bordeauxen från  Chateau Haut-Brion. Här var doft och smak väl balanserade men behövde sin tid i glaset för att utvecklas. Smaken hade tydliga tanniner och syra i lagom portioner. En riktig njutning utan att vara färdigt, helt klart ett vin som har förutsättningar att utvecklas ytterligare. 

Efter dessa härliga Bordeauxer blindtestades två annorlunda viner, Chateau Musar från 2004 och  Naturalis Historia, 1999, från Mastroberardino. 

ch-musar.jpgmastroberardino.jpg

Chateuax Musar 2004 ledde associationerna till en vällagrad Chateauxneuf du Pape med fruktighet i kombination med stramhet. Färgen var bruntonig, nästan Rioja lik, och med härliga röda bär i doft och smak. Ett fantastiskt vin som fötjänar att drickas nu. 

Druvan Aglianico i Naturalis Historia tillhör kanske inte de vanligaste med det finns ett hyfsat utbud att välja mellan. Vinet var en riktigt överraskning där doften var en besvikelse med unkenhet och tillknäppt men smaken blev en total överraskning med härliga mörka bär och något åt portvinskaraktär. En rolig överraskning som är svår gissad. 

 

 

 

9 feb 2013

Välkommen

Välkommen till www.grappavin.n.nu. 

Länkar

imag0133.jpg

Nyhetsbrev (inte aktivt än) 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)