Bordeauxprovning

Vi blev bjudna på en fantastisk upplevelse när vi blindprovade 4 årgångar Bordeaux från samma slott. 

Fyra glas rött var uppdukat och bjöd in oss till bordet. Färgerna i glasen varierade tydligt men inte alltför kraftigt. I första glaset  fanns en nyans som bäst kan beskrivas som tegelblå. Mörkröd med en nyans av blått och brunt. Färgen var djup och intensiv. Andra glaset hade mer klassisk tegelröd nyans med mörk intensiv färg. Glas tre visade liknande tegelröda fast något ljusare nyans medans glas fyra var mest transparant men med mörkbrun tegelnyans.

Doften i först glaset var stor med härliga inslag av svarta vinbär, vanilj och höstlöv. Den fylliga smaken gick mer åt röda bär med tanniner och fruktsyra i bra balans.  

Glas nummer två hade ännu större doft med vanilj, stall och lite ptroleum som dominerande intryck. Smaken var söta bär, spår av vanilj och även detta vin hade tanniner och syra i bra balans. Ett härligt vin! 

Trean var mer svårflörtad än de två första. I doften som var ganska liten hittade vi röda bär, jordkällare och lite vanilj. Smaken gick åt röda vinbär men även andra röda bär kunde förnimmas. Tanninerna var svaga och syran likaså. Eftersmaken var lång och härlig och kompenserade mer än väl det lite svaga första intrycket. 

Doften glas fyra var svag men lite blommighet kunde anas. Därför kom smaken som en överranskning med mjuka toner av röda bär och blommor. Inte smak i överdåd men balanserat, mjukt och njutningsfyllt. 

Vad var det i glasen? Det var inte lätt att gissa. Vin två förde tankarna till Spanien och Rioja men de övriga tre var definitivt inte Rioja i karaktären. Mina gissningar gick till Priorat men utan att vara alltför övertygad. Rätt svar; Chateaux Pojeaux från 2000, 1998, 1996 och 1994 i tur och ordning. 

ch-pojeaux-1994-till-2000.jpg

23 mar 2013

Välkommen

Välkommen till www.grappavin.n.nu. 

Länkar

imag0133.jpg

Nyhetsbrev (inte aktivt än) 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)